Fiksu Assa

By huhtikuu 22, 2018Menetelmät

Barking toi älykkään liityntäpysäköinnin Espoon Leppävaaran ja Vantaan Tikkurilan asemille Fiksu Assa -tapahtumaan 18.-21.4.2018. Asemilla oli käytettävissä 2-3 paikkaa kokeilua varten. Barking -järjestelmä vähentää turhaa ajelua ja tekee liintyntäpysäköinnistä joustavampaa, mikä johtaa joukkoliikenteen käytön houkuttelevuuden lisääntymiseen.

Kokeilu osoitti, että uuden järjestelmän käyttäminen vaatii hyvää tiedottamista uudesta mahdollisuudesta. Pysäköintivirhemaksuja pyritään välttämään ja kaiken uuden omaksuminen vie aikansa. Järjestelmän käyttäminen koettiin helpoksi.

Järjestelmä näyttää reaaliajassa, voiko liityntäpysäköintiin pysäköidä. Paikan varaaminen jo vaikkapa kotona on mahdollista, jolloin turhalta ajelulta ja stressiltä voidaan välttyä. Erityisesti liityntäpysäköintialueet, jotka sijaitsevat aseman välittömässä tuntumassa, osoittautuivat tarvitsevan älykkäämmän järjestelmän. Toisinaan alueelle ajetaan turhaan, vaikka paikkoja ei ole. Toisinaan tyhjät paikat jäävät käyttämättä, kun ei tiedetä, että niitä on vapaana.

Autoilijoilta saamamme palaute oli samansuuntaista liityntäpysäköinnin kehittämisestä tehdyn palautetutkimuksen kanssa: Autoilijat haluavat mahdollisuuden nähdä pysäköintitilanne sekä varata paikka jo etukäteen vaikkapa kotona.

Luvaton pysäköinti on näissä kohteissa kuitenkin mahdollista, sillä kulkuesteet eivät ole käytössä. Kulkuesteiden käyttö ja liittäminen Barkingin järjestelmään mahdollistaisi varmemman paikkatilanteen hallinnan.