Parkkipaikka varattuna

By lokakuu 16, 2017Menetelmät

Autoilija stressaa usein sitä, löytyykö parkkipaikka määränpäästä. Hän ottaa huomioon parkkipaikan etsimiseen kuluvan ajan, eikä ole silti varma paikan löytymisestä. Hän pysäköi lopulta autonsa kalliille paikalle kauaksi määränpäästä tai jopa luvattomasti. Paikan etsiminen lisäsi myös ruuhkaa ja liikennettä, kun hän ajoi ympäri korttelia odottaen mahdollisesti vapautuvaa paikkaa.

Joskus ongelman ratkaisuksi omalta osaltaan on harkittu sensorien käyttöä. Sensorien avulla on mahdollista kertoa reaaliajassa, onko jossain tietyssä parkkiruudussa auto pysäköitynä. Tällöin joku satunnainen autoilija voi ottaa suunnakseen tuon vapaan parkkiruudun. Järjestelmän hinnan lisäksi ongelmana on, että parkkitilanne voi muuttua seuraavan parin minuutin päästä. Kun joku huomaa vapaan paikan, hän pysäköi autonsa paikalle ja reaaliaikainen tieto muuttuu välittömästi. Kun ruutua havitellut satunnainen autoilija tulee paikalle, ruutu on jo varattu.

Toisinaan on mietitty, miten tilastollista tietoa voitaisiin käyttää hyödyksi paikan löytymiseksi. On mahdollista antaa autoilijoille vinkkejä siitä, missä todennäköisesti vapaita ruutuja voisi olla. Satunnainen autoilija voi yrittää löytää vapaan ruudun tällaiselta alueelta. Ongelmana on, että autoja saatetaan ohjata alueelle liikaa, jolloin tilanne muuttuu nopeasti. Toisaalta tilastot eivät myöskään voi ottaa huomioon satunnaisia muutoksia kuten alueella järjestettäviä tapahtumia tai muita aikataulullisia muutoksia, jotka ovat hyvinkin sattumanvaraisia. Autoilijalla ei siis ole varmuutta paikan löytymisestä ja alueelle tultaessa paikat voivat olla varattuja.

Varma tapa ratkaista ongelma on antaa autoilijalle mahdollisuus varata paikka etukäteen. Kun autoilija tarvitsee paikan, parasta on antaa mahdollisuus varata sellainen läheltä määränpäätä. Tällöin autoilija voi olla varma, että paikka löytyy stressittömästi. Samalla vältytään myös turhalta korttelirallilta. Hyvät autoilijan apuvälineet ovat reaaliaikaisia, helppokäyttöisiä ja varmatoimisia. Pysäköintiongelmat voidaan ratkaista myös edullisesti.